poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Zatrucia drogą pokarmową


ZATRUCIE LEKAMI
  • najczęściej przyczyną zatrucia lekami jest ich przedawkowanie (lekami, narkotykami, w celach samobójczych). Najczęściej są to leki przeciwbólowe (głównie narkotyki), leki nasenne (głównie leki psychotropowe), grupa leków działających na krążenie.
  • potęgowanie działania leków powoduje alkohol (jest to działanie synergiczne)
  • następuje uszkodzenie układu nerwowego i mózgu, występują zawroty głowy, zaburzenia wzroku, słuchu, osoba jest oszołomiona, otłumiona- bodźce docierają z opóźnieniem, występuje senność, zamroczenie, utrata przytomności, problemy z oddychaniem i krążeniem, co może prowadzić do zgonu.
  • skutkiem zatrucia lekami jest nieodwracalne uszkodzenie wątroby i nerek.


POMOC:
  • gdy osoba jest przytomna to należy podać węgiel i prowokować wymioty
  • gdy osoba jest nieprzytomna to należy ułożyć ją w pozycji bezpiecznej i natychmiast wezwać pogotowie.



ZATRUCIE ALKOHOLEM ETYLOWYM
  • objawy zatrucia alkoholem etylowym występują w różnym czasie u różnych osób (szybciej u kobiet i dzieci)
  • objawy: zaburzenia psychiczne- różne nastroje (od euforii do agresji), zaburzenia mowy, wzroku, słuchu, równowagi, koordynacji ruchów i spowolniona reakcja na bodźce. Bardzo silne upojenie alkoholowe powoduje zaśnięcie ( a w trakcie często utrata przytomności, wymioty).


ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM
  • jad kiełbasiany jest bardzo toksyczną trucizną, która działa na organizm w dawce już 0,01mg- jest to dawka śmiertelna
  • objawy kliniczne występują po upływie ok. 1 dnia od zatrucia
  • jad kiełbasiany znajduje się we wszystkich produktach przeterminowanych, zepsutych, które są hermetycznie zamknięte
  • bakteria jadu kiełbasianego rozwija się tylko wtedy, gdy nie ma dostępu tlenu
  • opakowanie żywności w którym jest jad ma wybrzuszenie
  • jad kiełbasiany uszkadza mózg, układ nerwowy
  • typowe objawy kliniczne: bóle brzucha, objawy ze strony układu nerwowego: zawroty głowy, zaburzenia widzenia, utrudnione połykanie, ślinotok, porażenie oddechu, dochodzi kolejno do porażenia poszczególnych ośrodków mózgowych, co w następstwie prowadzi do śmierci
  • profilaktyka: sprawdzać zawsze datę ważności żywności


ZATRUCIE ZEPSUTYM POKARMEM.
  • źródłem tego zatrucia jest: pożywienie, które jest niewłaściwie przechowywane; niewłaściwa higiena przygotowywania i podawania produktów spożywczych; produkty parokrotnie zamrażane i odmrażane; często występują zatrucia salmonellą; niemyte warzywa i owoce; zatrucia pleśnią (pleśń jest bardzo silną toksyną)
  • objawy ze strony przewodu pokarmowego: ból brzucha, uczucie ociężałości, nudności, odbijanie, wymioty, osłabienie, zawroty głowy, bladość skóry, gorączka, może wystąpić odwodnienie (groźba wystąpienia wstrząsu hipowolemicznego)
  • obowiązuje dieta ścisła- tylko płyny obojętne z mikro i makroelementami (lekko osolone), nie można pić napojów gazowanych. Można pić herbatę miętową, osłodzoną, koperkową
  • gdy zatrucie jest silne podać węgiel (2-3 tabletki) dopiero po tym można podać inne środki farmakologiczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz