Zatrucia drogą pokarmową
- najczęściej
przyczyną zatrucia lekami jest ich przedawkowanie (lekami, narkotykami, w
celach samobójczych). Najczęściej są to leki przeciwbólowe (głównie narkotyki),
leki nasenne (głównie leki psychotropowe), grupa leków działających na
krążenie.
- potęgowanie
działania leków powoduje alkohol (jest to działanie synergiczne)
- następuje
uszkodzenie układu nerwowego i mózgu, występują zawroty głowy, zaburzenia
wzroku, słuchu, osoba jest oszołomiona, otłumiona- bodźce docierają z
opóźnieniem, występuje senność, zamroczenie, utrata przytomności, problemy z
oddychaniem i krążeniem, co może prowadzić do zgonu.
- skutkiem zatrucia
lekami jest nieodwracalne uszkodzenie wątroby i nerek.
- gdy osoba jest
przytomna to należy podać węgiel i prowokować wymioty
- gdy osoba jest
nieprzytomna to należy ułożyć ją w pozycji bezpiecznej i natychmiast wezwać
pogotowie.
- objawy
zatrucia alkoholem etylowym występują w różnym czasie u różnych osób (szybciej
u kobiet i dzieci)
- objawy: zaburzenia psychiczne- różne
nastroje (od euforii do agresji), zaburzenia mowy, wzroku, słuchu, równowagi,
koordynacji ruchów i spowolniona reakcja na bodźce. Bardzo silne upojenie
alkoholowe powoduje zaśnięcie ( a w trakcie często utrata przytomności,
wymioty).
- jad
kiełbasiany jest bardzo toksyczną trucizną, która działa na organizm w dawce już
0,01mg- jest to dawka śmiertelna
- objawy
kliniczne występują po upływie ok. 1 dnia od zatrucia
- jad
kiełbasiany znajduje się we wszystkich produktach przeterminowanych, zepsutych,
które są hermetycznie zamknięte
- bakteria jadu
kiełbasianego rozwija się tylko wtedy, gdy nie ma dostępu tlenu
- opakowanie
żywności w którym jest jad ma wybrzuszenie
- jad
kiełbasiany uszkadza mózg, układ nerwowy
- typowe objawy kliniczne: bóle brzucha,
objawy ze strony układu nerwowego: zawroty głowy, zaburzenia widzenia, utrudnione
połykanie, ślinotok, porażenie oddechu, dochodzi kolejno do porażenia
poszczególnych ośrodków mózgowych, co w następstwie prowadzi do śmierci
- profilaktyka: sprawdzać zawsze datę
ważności żywności
- źródłem tego zatrucia jest:
pożywienie, które jest niewłaściwie przechowywane; niewłaściwa higiena
przygotowywania i podawania produktów spożywczych; produkty parokrotnie
zamrażane i odmrażane; często występują zatrucia salmonellą; niemyte warzywa i
owoce; zatrucia pleśnią (pleśń jest bardzo silną toksyną)
- objawy ze strony przewodu
pokarmowego: ból brzucha, uczucie ociężałości, nudności, odbijanie, wymioty,
osłabienie, zawroty głowy, bladość skóry, gorączka, może wystąpić odwodnienie
(groźba wystąpienia wstrząsu hipowolemicznego)
- obowiązuje dieta ścisła- tylko
płyny obojętne z mikro i makroelementami (lekko osolone), nie można pić napojów
gazowanych. Można pić herbatę miętową, osłodzoną, koperkową
- gdy zatrucie jest silne podać
węgiel (2-3 tabletki) dopiero po tym można podać inne środki farmakologiczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz